Ezeket a hibákat szinte mindenki elköveti!

Szinte természetesnek vesszük, hogy az öregedéssel együtt a látásunk is romlik. Azonban a természetes folyamatot durván felgyorsíthatjuk olyan apróságoknak tűnő hibákkal, amiket szinte mindennap elkövetünk.

1. Túl sokáig használsz egy kozmetikai terméket!

A szemgyógyászok azt ajánlják, hogy 3 hónapnál tovább ne használd a szemceruzádat, a tust, vagy a szemspirálodat. . Az ok egyszerű: a baktériumok felhalmozódatnak bennük, és fertőzést okozhatnak.

2. Túl sok búzalisztet fogyasztunk

A búza az inzulin szintjének emelkedését eredményezi a szervezetben. A tudósok szerint ez okozhatja a szemgolyó nyúlását, ami a rövidlátás kiváltó oka. És bár a kutatók kétlik, hogy a búzaliszt az oka annak, hogy olyan sok rövidlátó ember van a világon, bizonyított, hogy fogyasztása mindenképpen befolyásolja a szem fejlődése.

3. Indokolatlan szemcsepp használat

Sokan használunk recept nélkül kapható szemcseppeket, ha szúr ég vagy viszket a szemünk. Azonban a cseppek csak átmeneti megkönnyebbülést jelentenek. Mivel ez a módszer nem a problémát, csak a tüneteket kezeli,  javasoljuk, hogy konzultáljon egy szemésszel, mielőtt szemcseppet vásárolna.

4. Nem iszunk elég vizet.

Ha naponta kevesebb mint 8 pohár vizet iszunk, testünk kiszáradástól szenved. Csökken a könnytermelés is és száraznak érezzük a szemünket. Ennek orvoslására általában szemcseppet veszünk és ugye, mint említettük, ez csak tüneti kezelés.

5. Télen nem használunk napszemüveget.

Nem csak a nyári napsugárzás káros. A  jég és a hó is visszaveri az UV sugárzást, ami komolyan roncsolhatja a szemet.. Ezért a szemorvosok még télen viselnek napszemüveget is.

6. Nem alszunk eleget

Ha a szemünk pihent eleget, akkor másnap homályosabban láthatunk, sötét karikáink lesznek, sőt nagyon száraznak érezhetjük a szemünket.

7. Túl közel tartjuk a könyvet, újságot a szemünkhöz.

A tudósok erős összefüggést találtak az olvasásának módja és látásunk állapota között. Azok, akik napi rendszerességgel olvasnak, és túl közel tartják az arcukhoz a könyvet, szinte kivétel nélkül rövidlátókká válnak.

8. Rendszeresen dörzsöljük a szemünket.

Ha fáradt vagy viszkető szemünket megdörzsöljük, ideiglenes megkönnyebbüléssel jár. Azonban, ha rendszeresen dörzsöljük, megváltoztathatjuk a szaruhártya alakját.

9. Stresszes körülmények között dolgozunk.

Ha a számítógéppel végzett munka során a szemben fájdalom vagy kellemetlen érzés tapasztalható, valószínűleg nem a monitor miatt van. A tudósok úgy vélik, hogy ezek a tünetek azoknál, akik érzelmileg instabil légkörben dolgoznak. És az emberek, akik szeretik a munkájukat, általában nem panaszkodnak szemfájdalomra.

10. Elfelejtjük eltávolítani a kontaktlencséket.

A szaruhártyád oxigént kap a levegőből, amikor ébren vagyunk és nedvességet kap a könnyünkből, amikor alszunk. De ha 24 órás kontaktlencsét viselünk, a szaruhártyának nincs ideje regenerálódni, így roncsolódik.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!