Sokan szenvednek benne hosszú éveken keresztül, anélkül, hogy tudnák mi a bajuk.

Nem hiába hívják a glutént „csendes gyilkosnak”, hiszen köztudottan nagy károkat tud okozni az emberi szervezetben. Sok ezer ember szenved glutén intoleranciában, akár hosszú évekig, a nélkül, hogy ezt tudná.

A cöliákia, vagy glutén érzékenység, egy autoimmun betegség, amiért az adott személy génállománya a felelős. Ez azt jelenti, hogy a beteg szervezete nem tudja feldolgozni a táplálékkal bejuttatott glutént, ezért a szervezete különböző tüneteket produkál.

Ezek a tünetek nem mindig egyértelműek, ezért adott esetben megtörténhet, hogy hosszú idő elteltével lehet csak felállítani a cöliákia diagnózisát. Mégis, a szervezetnek vannak olyan jelzései, melyeket jó, ha komolyan veszünk és minél hamarabb érdemes a végére járni egy célirányos kivizsgálással.

1. Emésztési zavarok

A puffadás, a hányinger, a hasmenés vagy székrekedés, mind – mind erre utaló jelek lehetnek. Ha ezeket a tüneteket észleljük, mindenképpen végezzük el a célirányos vizsgálatokat.

2. Súlyváltozás

A cöliákia eredményezhet úgy hirtelen fogyást, mint hízást, ezért ezt a tünetet se hagyjuk figyelmen kívül.

3. Hormonzavar

A gluténérzékenység és a hormonzavar szorosan összefügghet, és ez a rendszertelen menstruációkban, alvászavarban, illetve súlyváltozásban nyilvánulhat meg.

4. Idegrendszeri zavarok

A gluténérzékenység általában befolyásolja a koncentráló képességet és előfordulhat, hogy akár depresszióhoz, nyugtalansághoz, alvászavarhoz és fáradékonysághoz vezet. Egy cöliákiás személy esetében előfordulhat, hogy az étkezések után 30-60 percig tartó fejfájással kell megküzdenie.

5. Bőr és köröm problémák

Ha kiütésekkel vagy ekcémával küzdünk, a körmeink pedig rendkívül törékenyek, jó, ha minél hamarabb elvégzünk egy célirányos vizsgálatot.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!