Nem túl étvágygerjesztő külseje ellenére a naspolya finom és egészséges késő őszi gyümölcs. Kiemelkedően magas C-vitamin tartalma mellett sok vasat és kalciumot tartalmaz. Vérzékenységben szenvedőknek és időseknek kimondottan ajánlott gyümölcs.

Magas csersav tartalma miatta terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták. A naspolyamagból készített teának vesekő elleni gyógyhatást tulajdonítanak.

Gyümölcse gömbölyű vagy körte alakú. Héja molyhos, színe éretten barna, édeskés fanyar ízű, állománya kásás. Késő ősszel érik. A fáról leszedve még kemény és élvezhetetlen a naspolya, de érlelés után megpuhul, vékony héja pergamenszerűen elválik, lehúzható és sötétebb barna lesz, íze pedig édessé válik.

Fogyasztható nyersen – ilyenkor a héját húzzuk le, a magokat ne együk meg – de lekvárnak, krémnek, parfénak is kiváló.

PARFÉ KÉSZÍTÉSE:

A naspolyát meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, majd turmixgépben összetörjük. Narancslikőrrel, cukorral, vaníliás cukorral, pici sóval ízesítjük, majd habba vert tejszínbe keverjük, és formába öntve fagyasztjuk.

NASPOLYA LEKVÁR:


A naspolyalekvárhoz teljesen érett gyümölcsöt választunk. Kilónként 3,5 deci vizet adunk a megmosott egész gyümölcsökhöz. Egészen puhára főzzük, majd áttörjük. Hozzákeverünk fél kiló cukrot, majd sűrűre főzzük. Száraz dunsztban tartósítjuk.

FŰSZERES NASPOLYAKRÉM

Hozzávalók: 700 g érett, pépes állagú naspolya, 4 evőkanál szőlőmag olaj,4 evőkanál mustármag, 3 evőkanál borsikafű morzsolva, 1 evőkanál őrölt kömény, 2 evőkanál őrölt kurkuma, 6 gerezd fokhagyma, meghámozva és összezúzva, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 2 kg savanykás alma, kisebb darabokra vágva, cukor, almaecet, só

Közepes tűzön, melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a mustármagot. Amikor elkezd kipattogni, keverjük bele a naspolyapépet, és a többi fűszert. Keverés közben sütögessük pár percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért. Újabb 2 perc után szórjuk bele az almát. Alacsony lángon melegítsük össze és adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, olvasszuk fel a cukrot. Fedő alatt sűrítsük kívánt állagúra. Időnként kevergessük meg. Ha nagyon sűrű adjunk hozzá kevés vizet és főzzük tovább. Fogyaszthatjuk frissen, vagy csavaros üvegbe töltve szárazdunsztban tartósíthatjuk.

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!