Szinte minden gyümölcs és zöldség aszalható, csak tudnunk kell hogyan!

A fűszerek, gyümölcsök, gombák, különféle növényi részek a betakarítás után azonnal romlásnak indulnak. E folyamatot olyan enzimek vezénylik, amelyek működéséhez nedvesség kell, így ha azt sikerül elvonnunk, akkor lehetőség van hosszabb tárolásra. A szárítás sikere a gyorsaságon múlik. A másik kulcselem a szárítási hőmérséklet: a különböző növényi részek, az egyes gyümölcsök más-más hőfokot kívánnak. A harmadik a szellőzés: bármit aszalunk, azt jól körül kell járnia a levegőnek, hogy a kipárolgó nedvességet gyorsan elvihesse. A nagy illóolaj tartalmú zöld növényi részekben kárt tehet a magasabb hőmérséklet, ill. a napfény. Ezért a zöldfűszereket, gyógynövényeket lassabban és árnyékban szárítjuk.

Aszalás napon vagy sütőben 

  1. Az alapanyagot átválogatjuk, megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, a nagyobb méretűeket daraboljuk, majd szétterítve kezdjük a szárítást leggyakrabban 65-70°C fokon.
  2. Szárításhoz rácsot vagy laza hálót, szövetet használjunk, amit könnyen átjárhat a levegő.
  3. Ha sütőben szárítunk, ott is rácsot használjunk és a sütő kitámasztásával biztosítjuk a folyamatos légcserét.
  4. A gyümölcsdarabokat úgy helyezzük el, hogy ne érjenek egymáshoz és időnként átforgatjuk.
  5. Ha „láncban” szárítunk, akkor az új adag mindig felülre kerüljön.
  6. Az egyenletes hőeloszlás mellet nagyon fontos, hogy a szárított darabok közel azonos méretűek legyenek.
  7. Az aszalás rendszerint több napos művelet, addig tart, amíg el nem távozik a szükséges mennyiségű víz.
  8. A gyökereket, gombákat szárazra szikkasztjuk és úgy, mint a fűszereket sötét, zárt üvegben tartjuk.
  9. Gyümölcsök aszalásánál elég kivonni a nedvesség háromnegyedét, ez már elég a konzerváláshoz. A szikkasztást addig folytatjuk, amíg az aszalvány rugalmas, de összenyomva már nem préselhető ki belőle nedvesség.
  10. Az aszalt gyümölcsöket laza szövésű vászonzacskóban, esetleg üvegben, celofánnal lekötve tároljuk.
  11. Szilvánál a kezdeti magas hőmérséklet felrepesztheti a gyümölcsöt, de almánál éppen ez segíthet abban, hogy ne barnuljon meg szárítás után. Barnulás ellen segít egy előzetes 2%-os citromsavas fürdő. (=1 liter vízhez 2 g citromsav) Almát sütő nélkül is aszalhatunk, radiátoron vagy konvektor, illetve cserépkályha mellett.
  12. A hirtelen és erőteljes felmelegedés azért sem jó, mert olyan kérget képezhet az aszalvány felületén, ami miatt rágóssá válik.
  13. A viaszos héjú gyümölcsöket javasolt hámozni, vagy lemosni 40 °C-os 1-2%-os szódabikarbóna oldattal, majd öblítsük le és így szabaddá válnak a héj pórusai. (Nem szükséges).

További hasznos információkat találsz a biokultura.org oldalon

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!