Az előző cikkünkben megismerkedtünk a Budwig diéta történetével és működésének alapelveivel. Némi betekintést nyertünk a rákkal kapcsolatos problémák akadémikus és holisztikus kezeléséről.

TURO-OK

 A Budwig diéta három pillére: a lenmagolaj-túró alap keverék, melynek elkészíthetjük körözött jellegű sós, csípős, és édes változatát is. A második pillér a kenyérre kenhető hagymás kókusz zsír és lenmagolaj keverék, a harmadik pillér pedig az édesszájúaknak kedvez, ez a darált lenmag és méz keveréke.

I. Pillér
Budwig körözött:
(Lenmag olaj - túró-kúra alapanyaga)

Hozzávalók:
 500 g friss, sovány házi tehéntúró,
 200 g hidegen sajtolt lenmagolaj,
100 g lenmag,
 50 g fokhagyma (egy közepes fej)
 házi, őrölt, édes piros paprika, kapor, stb.
 cayene bors vagy csípős paprika, fűszerek,
szükség esetén: kecsketej, kecske savó,
tisztavíz.

A körözött alap elkészítése:
A túrót egy üveg edénybe teszem, ráöntöm a lenmagolajat, villával elkeverem. A lenmagot kávédarálóban 2 részletben finomra őrölöm, és ráteszem az olajos túróra. A megőrölt lenmag gyorsan oxidálódik, ezért 15 percen belül fel kell használni. Bot mixerrel alaposan összekeverem úgy, hogy a túró az olajat teljesen beigya. Ha nagyon sűrű a keverék, akkor kecske savóval hígítom. Eddig a fázisig semmilyen más fűszert nem szabad hozzá tenni a túróhoz. Ebben a fázisban a lenmagolajban levő Omega3 telítetlen zsírsav kettős kötése, és a túróban levő kén-alapú fehérje vegyületek között kötés alakul ki. A kötés a zsírsavat vízben oldhatóvá teszi. Ezért fontos a nagyon alapos össze keverés, simára ill. habosra kell keverni. „Molekula szintű érintkezés!” Ezért nem elegendő csak a kézi összekeverés. (Természetesen, az egész turmix géppel is elkészíthető, de nem javaslom!)
Az alapnak nagyon homogénnek kell lennie. A mennyiségi arányok kicsit változhatnak. Tekintettel arra, hogy a sovány túró állaga sem állandóan azonos, hisz házi készítésű, és nem ipari processzorok sokasága adja a vezérlést, és nem adalék anyagokkal stabilizálják az állagát. Eleve, már a tej minősége is változik, mind az évszak mind az utódlás függvényében. Ezért célszerű, mindig egy kicsivel kevesebb lenmagolajat, és őrölt lenmagot adni a túróhoz, és utólag kiegészíteni, ha többet képes felvenni! Legyünk tekintettel arra, hogy amit megőröltünk, használjuk is fel!
Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy lenmagot egészben ne fogyasszunk! A lenmagot körülvevő zselés réteg funkciója kettős: ha nedvesség hatására megduzzad, akkor egyrészt távol tartja a magokat egymástól, másrészt elegendő vizet biztosít a csirázás sikeres beindításához. Hiába gondolja valaki, hogy majd jól megrágja. A magok kis mérete miatt a fogak közötti őrlés csak részleges, és a vastagbél redőkbe beágyazódva a zselével összeragadt magok vastagbél gyulladást okozhatnak!

A körözött ízesítése:

1. Sós-csípős változat:
A fokhagyma gerezdeet feldarabolva, fokhagyma törőn átnyomom, és villával jól elkeverem a túró masszával. Ugyan ezt teszem az apróra vágott kapor vagy petrezselyem csokorral is. Majd a csípős paprika következik. Ha cayene borsot, (ami darabosra őrölt chili paprika) vagy egyéb száraz, vagy őrölt csípős paprikát teszek bele, azt rendszerint kiegészítem még egy kis kurkumával, fekete vagy fehér borssal, őrölt gyömbérrel. Ha friss csípős paprikát teszek bele, akkor azt apróra vágom, a rátett fűszerekkel együtt újra jól összemixelem. Ugyanez vonatkozik a friss gyömbérre is! Szükség esetén tovább hígítom. Jól kenhető, tejfölhöz hasonló sűrűségűre kell készíteni. A csípős paprika kapszaicin tartalma fontos összetevő. Nyilvánvaló, hogy aki nem kedveli, vagy ha gyermekek számára is készítjük, akkor az ne tegyünk bele. Amennyiben az őrölt lenmagot soknak találjuk, a mennyiséget csökkenthetjük, vagy el is hagyhatjuk, időlegesen, a felhasználás függvényében. A sót mindenki ízlése szerint használja! Az összetevőket homogén masszává kell kevernünk! Ha az alapot jól elkészítettük, az ízesítésben csak a készítő fantáziája és a beszerezhető fűszerek felhasználási aránya szab határt. Irány: a csípősebb jobb, mint a kevésbé csípős. Ezért szoktassuk hozzá szeretteinket a leghasznosabb íz világhoz!

2. Édes, méz-fahéj változat:
Kiindulás ugyanaz az általános alapmassza, mint amit a sós-csípős változatnál használtunk.
Azonban, most édes irányba visszük el az ízeket. Méz, őrölt fahéj, kis szegfűszeg, csipetnyi szerecsendió őrlemény, ánizsmag őrlemény, stb. Természetesen, itt még nagyobb óvatossággal kell megközelíteni a megcélzott ízvilágot!
Ennek a változatnak az állagát úgy kell beállítani, hogy kicsit lágyabb legyen a sós változaténál, mert ezt nem kenyérre kenjük, hanem, lehetőség szerint „kék” gyümölcsökre, bogyókra öntjük, és/vagy ezeket be is keverjük a masszába. Itt a kísérletezés tere sokkal nagyobb, de könnyebben lehet elszállni is. Ezért nagy visszafogottságot ajánlok az alap íz milyenségének és erősségének megválasztásakor.  Az így megválasztott ízt lehet azután nagy óvatossággal finomítani, és árnyaltabbá tenni!
Itt viszont, főleg gyermekek esetében a sikeres keverés hamarabb kiderül: a „kérek még” alapján.

A körözött tárolása:
A fenti mennyiség kb. 1 liter. Befőttes üveg(ek)be teszem, és hűtőszekrényben tárolom. Mindig csak annyit kell kivenni, amennyit elfogyasztunk. Ezt az anyagot azután lehet kenyérre kenni, lehet magában, zöldségre téve, salátára, vagy saláta mellett fogyasztani. Ki kell alakítani a megfelelő étrendet, és ennek megfelelően kell lágyabbra vagy kevésbé lágyra készíteni. Lényeg az, hogy ez bekerüljön a család mindennapos étrendjébe! Az elkészítésnél és az ízesítésnél olyan kompromisszumot kell keresni, hogy fogyasztása szokássá váljék. Ha hiányzik az asztalról, reklamáljon valaki.

Javasolt adag:
Egészséges embernek naponta 3-szor egy evőkanállal kell fogyasztani, önállóan vagy a vegetáriánus diéta receptjei szerint. A lenolaj napi ajánlott mennyisége egészséges felnőtt ember számára 1-2 evőkanál. (15-30 g) A kb. 1/3 részarányban lenolajat tartalmazó körözöttből napi 3 evőkanál egy evőkanál lenolaj fogyasztást jelent. Gyengélkedő, vagy beteg embernek napjában többször kell fogyasztani a körözöttből. A lenolaj terápiás adagja napi 70-80 g. De Dr. Budwig beteg ember számára az első nap 200-300 g-ot is adott, melynek felszívódását alkohol (pl. pezsgő) hozzá adásával gyorsította meg.

II.Pillér
Budwig zsír (Oleolox)

Bowl of brown flax seed and linseed oil

Ezt az anyagot és nevét Budwig találta ki, és számtalan diétás receptjében szerepel. Célszerű elkészíteni, és zsír, vaj, margarin helyett lehet használni, zöldségre, rizsre, kenyérre, stb. Azonban sohasem szabad megmelegíteni! Hűtőszekrényben kell tartani, és mindig csak a szükséges mennyiséget kell kivenni belőle!

Hozzávalók:
500 g kókusz olaj
250 g hidegen sajtolt lenmagolaj
1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma

Elkészítése:
Tegyük be a mélyhűtőbe a szükséges mennyiségű hidegen sajtolt lenmag olajat, kb. fél órára. (250 g) Egy közepes nagyságú hagymát megtisztítunk, félbe, majd apróra vágjuk.  Megtisztítunk kb. 10 fokhagyma gerezdet. A hagymát 100 C fokon tartott kókusz olajon kb. 10 perc alatt, halvány sárgára pirítjuk. Amikor a hagyma darabok széle lassan buborékokat ereszt, és pezsegni kezd, az hőmérséklet 98-105 °C között van.  A 10 perc elteltét követően tegyük hozzá a 10 gerezd fokhagymát, és további 3 percig pirítsuk. Egy szűrővel halásszuk ki a hagyma darabokat, hogy azok ne süljenek tovább. Hagyjuk kicsit hűlni. A hideg, hidegen sajtolt lenmag olajat egy tálba tesszük, és egy alkalmas szűrőn a kókusz zsírt rá csurgatjuk. (Azért, hogy forró kókusz olajban a hagymák ne süljenek tovább, a 10+3 perc eltelte után egy kis szűrővel már ki is halásztuk azokat!) Jól összekeverjük. Üvegbe tesszük és hűtőszekrényben tarjuk. A receptekben megadott módon használjuk. Természetesen, ízlésünk, szokásaink és a függelékeink kívánsága szerint lehet egy kicsivel több hagymát, vagy kevesebb fokhagymát bele tenni, és fordítva. A lényeg az, hogy mindenki számára az ízléséhez, a megszokotthoz minél közelebb álljon. Hiába ragaszkodunk egy merev arányhoz, ha senki nem fog abból jóízűen fogyasztani! Kikerül a napi étrendből!

III. Pillér
Budwig müzli (Linomel)
(ugyancsak Budwig által kitalált alapanyag)

Frissen őrölt lenmag és méz keveréke, melyhez esetleg egy kis tejport ad. (Én nem adtam. Nincs is mindegyik receptben! Az a határozott véleményem, hogy az élelmiszeripari technológiákban nem lehet megbízni. Nemcsak a gépben, de az emberben sem. Ez nemcsak technológiai, de erkölcsi és etikai kérdés is. Változtatni ezen csak ideológiai alapon lehet, etikus és erkölcsös nevelés, viselkedés és minták alapján: ez pedig egy új világrendet jelent!)
A méz megakadályozza az őrölt lenmag oxidációját. Két rész őrölt lenmaghoz egy rész mézet kell adni. Kevesebb méz, keményebb anyagot eredményez. A végső határ a 6 rész lenmag és 1 rész méz.
Az így kapott keverék egy kicsit a mézes dióra emlékeztet. Ha szilárdabb, akkor célszerű lapossá elnyújtani, és száradás után szinte törhető. Ha lágyabb, akkor jól zárható kis csatos üvegben célszerű tartani, és kiskanállal lehet kikanalazni. Édes szájúaknak, szeretetéhségben szenvedőknek kiváló!

Budwig három pillére:
bevezessem, ne vezessem?

Mire számíthat az ember ma, és mire számíthat a most született gyermek, amikor a természetes környezetünk jelentős része tönkrement, amikor nem tiszta az ivóvíz, a levegő, amikor élelmi alapanyagainkat tartósító szerekkel és mindenféle engedélyezett(!) egészségkárosító vegyszerekkel kezelik, amikor a termőtalaj élő flórája a nem megfelelő műtrágyázás miatt elfajzott, és ezért a ma megtermelt hazai zöldségek gyümölcsök tápértéke töredéke az 50-100 évvel ezelőttieknek. A behozott áruk tápértékéről, vitamin és ásványi anyag tartalmáról elképzelésünk sincs.
Miközben a tájékozott ember tudja, hogy a termőföld eróziója 17-szer gyorsabb, mint a regenerációja. Ennek a folyamatnak jelentős politikai vonzata is van! Az EU keleti terjeszkedésének, a kőolajszármazékok megszerzése mellett a termőföld megszerzése és korlátozás nélküli használata a másik mozgató rugó. Ukrajna megbuktatott kormánya nem fogadta el a csatlakozási szerződésben az EU termőföld használatára vonatkozó kitételét. A folyamat szemünk előtt zajlik, és itt láthatjuk igazán a termőföld valódi értékét. Azért fontos ez, mert a megfelelő termőtalaj nélkül nagyon nehéz az egészséges, alapvető táplálékok előállítása!
A válasz nagyon egyszerű, ha van merszünk megfogalmazni és kimondani mindazt, amit látunk a környezetünkben, betegségek sokaságára, a rák legkülönbözőbb formáira, és hiteltelen, nem a gyógyításnak, hanem a kezelésnek prioritást adó intézményesített orvosi ellátásra.
Az Világhálón ma már szinte minden megtalálható. Azonban a kontroll nélkül feltett információk, kellően meg nem alapozott érvek és ellenérvek sokaságában az egyébként tudását naprakészen tartani akaró ember is elbizonytalanodik. Teljesen jogosan tehetjük fel a kérdést: akkor miért pont Budwig? Ezt a kérdést, számtalan más területen is fel lehet tenni!
Erre az én személyes válaszom nagyon egyszerű! Aki életvitelével is igazolja javaslatait, tanácsait, aki megszállottként kitart valami mellett, csak annak az útmutatásait szabad elfogadni.
Ezért tanulmányozom azok életútját, akiktől a tudást igyekszem megszerezni. A tudás megszerezhető, de a tapasztalat nem. Erre csak a szóban forgó egyén életútjának tanulmányozása, írásainak és cselekedeteinek összevetése alapján tudunk valamennyi következtetést levonni és azt mondani, igen ez egy igaz ember!
Akkor mi a helyzet Dr. Johanna Budwig esetében? Testvére Hepatitis C-t kapott. Budwig meg akarta gyógyítani. Ezért ment erre a pályára. Hallottak valaha is arról, hogy Otto Wartburg Nobel díjat kapott 1931-ben a rák anyagcseréjének leírásáért? Pedig azóta ismert a rák alapvető működése, és ez alapján a gyógyítása is! Dr. Budwig ezt a vonalat folytatta. Megtalálta a hallatlanul egyszerű és olcsó megoldást a lenmagolaj-soványtúróban. Etikus felfogására jellemző, hogy betegeitől két alkalommal kért pénzt: az első alkalommal, amikor a diagnózist felvette, és eldöntötte, hogy vállalja-e, vagy sem, az (esetleg) utolsó stádiumban levő beteget. Ha vállalta, akkor a kezelés elindításakor kért még pénzt, és ezt követően a beteg egész életében térítés mentesen a rendelkezésére állt! Nagyon biztosnak kellett lennie a módszerében ha úgymond „életre szóló garanciát” vállalt be! Az elkötelezettségnek ez a foka számomra lenyűgöző! (Ez áll legközelebb a hajdani kínai orvosok anyagi ellátásához: az orvos addig kapott juttatást, amíg a rábízott személy egészséges volt. Ha megbetegedett, nem jól végezte munkáját, és így fizetség se járt arra az időszakra!)
Amikor megértette a margarin egészségre veszélyes voltát, neki ment a nagy élelmiszer alapanyag gyártóknak. Nehéz bírósági ügybe keveredett. A bíró győzte meg a Budwig-ot beperelő multikat, hogy vonják vissza a vádat. Ezt tették, így Budwig simán kijött a bírsági ügyből, de a margarin további gyártását nem tudta megakadályozni.
Amikor látta, hogy a nyereségvágy miatt a nagy cégek olyan módszereket használnak, melynek során az emberek, a tömegek egészsége nem számít, továbblépett és közkincsé tette kutatásainak, életművének minden részletét. Lazán mondhatjuk: ingyen és bérmentve!

Azért, hogy a kép megnyugtatóbb legyen, hozok egy másik, nem ebbe a témába való példát. Neumann János, a mai komputer architektúra megtervezője, egy látszólag nagyon egyszerű strukturális lépésre jött rá: olyan utasítás rendszert kell alkalmazni, ahol az utasítások, és az adatok, ugyan abban a memóriában vannak. Ez annak idején, a múlt század közepén forradalmasította a teremnyi méretű számítógépeket. Ma tenyérnyi méretűek. Kollégái a szabadalom kapcsán nagy pénzekről álmodoztak. De Neumann Jenő megértette azt, hogy ha a szabadalom valaki kezébe kerül, akkor az egész világ kiszolgáltatottá válik! Ezért nyilvános konferenciát hívott össze, és ezen részletesen beszámolt a találmány lényegéről. Így, miután már a nyilvánosság értesült a lényegről, a szabadalmi törvény értelmében nincs helye a szabadalomnak!
Az embereket tettei alapján kell megítélni, és nem az alapján, mit mond, és mit mondanak róla!

Ezért válaszom a Budwig kérdésre: IGEN

Élj Te is vele, védd magadat, családodat, beteg társaidat, és terjeszd a tudást és a gyakorlatot, amit most megszereztél!

AZ ELSŐ RÉSZ ITT OLVASHATÓ: http://zoldujsag.hu/dr-johanna-budwig-dietaja-i-a-rakos-sejtek-gyilkosa-47896

 

Erdei István
villamosmérnök

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!