Nem is gondolnád, de a haj állapotából nagyon sok mindent meg tudsz állapítani. Akinek fényes, dús, ápolt haja van, az egészséget, vitalitást sugároz magából. Sőt, a haj még ennél is többet árul el viselőjéről: a hajviselet, a hajszín belső világunkat tükrözi.

A haj a szabadság, a vitalitás és a hatalom szimbóluma, ezekhez a témákhoz való viszonyunk mind-mind megjelenik a hajunk által. Önként mondunk-e le szabadságunkról, szabad akaratunkról (mint pl. a hajukat levágató szerzetesek), vagy külső kényszerként élünk meg helyzeteket? Ez utóbbinak lehet következménye a hajhullás vagy a kopaszodás. A helyzet természetesen nem olyan egyszerű, hogy ha hullik a hajam vagy kopaszodom, akkor csak a szabadság témájával kell foglalkoznom, ám mindenképp gondolni kell a lelki témákra is!

Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a fizikai oldalról sem: ha nem vagyunk jó gazdái a testünknek, az előbb utóbb jelzéseket fog adni elhanyagoltságáról.
A vese egyik külső tükre a kínai orvoslás szerint a haj, ezért ha a hajunkkal bármiféle probléma adódik, elsősorban a vesére kell gondolnunk. Emellett, mivel a fejbőrből nő ki, a haj a bőr függeléke. Így a máj is érintett a témában, ami a problémákat a bőrön keresztül jelzi. A vesét és a májat így minden hajproblémánál támogatni kell.

 



A haj és a hajas fejbőr állapota sok mindent elárul szervezetünk állapotáról. Iszunk elegendő vizet? Amennyiben igen és mégis száraz a bőr és a haj, akkor salakosodásra, vitaminhiányra vagy felszívódási nehézségekre kell gondolnunk. Ennek oka lehet például az, hogy nem kiegyensúlyozott a táplálkozásunk, vagy csak rohanva kapunk be pár falatot. Ilyenkor salaktalanítást, majd vitaminpótlást kell végezni. Megfelelő a keringésünk a fejbőrünkön, ami elszállítja a salakanyagot? Ha itt vénás pangás van, akkor az oxigénnel és tápanyaggal dús vér nem jut el a hajhagymáig, ami ezáltal sorvadni kezd, majd elhal és nem lesz ereje új, egészséges hajszálat növeszteni. Ekkor a keringés javítása szükséges rendszeres mozgással, nyirok- és fejmasszázzsal.
Azok a salakanyagok, amik a szervezetben felgyülemlenek, a hajszálakba is bekerülnek. A felesleges salakanyag a hajhagyma alatt lerakódik, és ez a méreganyag lassítja a hajnövekedést. A salakosodás hátterében állhat pl. túlzott fehérjebevitel, ami a májat és a vesét egyaránt terheli. A táplálkozáson túl azonban az életvitel is erős hatással van ránk, pl. ülőmunka miatt kevés lehet a mozgás, ami miatt lelassul az anyagcsere és a salakanyagok elszállítása, pangani kezd a nyirokrendszer.
A hajunk hamar tükrözi szervezetünk belső állapotát. Mivel nem létfontosságú szervről van szó, a szervezet az elsők között innen vonja meg a vitaminokat, tápanyagokat, ha azok kiürülőben vannak. Kopaszon lehet élni, de pl. máj nélkül nem. Az, hogy a hajas fejbőr mely területén jelentkeznek a problémák (ekcéma, korpásodás, foltos hajhullás stb.), utal az adott területhez tartozó szerv túlterheltségére.
Az elektromágneses szennyezettség miatt megváltozik a fejbőr töltése, és mint a monitorok és a TV, magához vonzza és megköti a port és az egyéb szennyeződéseket. Emiatt a fejbőrről nem tudnak leválni az elhalt hámsejtek és egy olyan réteg alakul ki, ami a fejbőr „befulladását” okozza. Ennek erőteljes viszketés, zsírosodás és hajhullás lehet a következménye. Ilyenkor nagyon fontos a fejbőr megtisztítása.
A túlzott zsírosodás okai lehetnek a stressz, hormonális változások, helytelen táplálkozás (pl. a túlzott fehérje- és zsírbevitel). Megfelelő étrenddel, fejbőrápolással és stresszoldással jelentősen lehet javítani a zsírosodáson és annak kellemetlen tünetein.
Mivel az idegrendszer és a hormonrendszer irányítja a hajnövekedést, a hajhullás, ami szintén sokakat érint, ugyancsak lehet a stressz és a helytelen táplálkozás következménye. A stressz által a fejbőr izmai megfeszülnek, ami elzárja, összeszorítja a hajszálat. Emiatt a hajhagyma nem tudja rendesen táplálni azt, ami lassan elvékonyodáshoz majd elhaláshoz vezet. A túl sok stressz vitaminokat is rabol, ami szintén elengedhetetlen az egészséges hajnövekedéshez. A stressz által az egész fejnek romlik a vérellátása, nemcsak az izmok görcsössége miatt, hanem a nyakból a fejbe futó meridiánok blokkjai miatt is.

Lelki háttér:
Ha valamilyen minőségnek, gondolatnak, helyzetnek lejárt az ideje és el kellene engednünk, de nem tudjuk ezt megtenni, illetve nem tudatosan hozzuk meg a döntést, akkor a testünk teszi meg az elengedést helyettünk. Egy új élethelyzet elfogadásának előfeltétele a régi elengedése. Pl. házasság, gyermekáldás után, vagy egy új munkahelyen fontos elengednünk a régi, szabadabbnak megélt életünket és igyekezzünk tudatosan elfogadni a „szabadságvesztés” tényét. Ha ez megtörténik, nem kell féltenünk a hajunkat – a szabadságunk szimbólumát.
Foltos hajhullásnál szembe kell néznünk a mély, tudatalatti bánattal, tudatos gyászra, a gyászszertartás pótlására kell gondolnunk. Búcsút kell vennünk a régi, idejétmúlt dolgoktól és észrevenni, hogy a szabadságunkkal és a hatalmunkkal fizetünk e folyamatok elmulasztásáért.

Néhány kérdés-felszólítás a hajhullás témájához:
- Büntetem vagy büntettem magam valamiért?
- Hagyom, hogy új impulzusok alakítsák az életemet?
- Mivel tartozom magamnak?
- Észrevettem a megváltozott élethelyzetet, ami áldozatot kér tőlem?
- Észrevettem, hogy elvesztettem a hatalmamat és a befolyásomat?
- Fizessük vissza (önmagunknak is) a régi tartozásainkat!
- Vigyünk világosságot és tudatosságot tudatalatti folyamatainkba!
- Kérdőjelezzük meg, engedjük el idejétmúlt, régi szabályainkat!
Vitaminok és nyomelemek, amik segítik az egészséges hajnövekedést: az A-, B-, C- és H-vitamin (biotin); kálium, magnézium, szilícium, foszfor, vas és jód. Jót tesz a kovaföld, ami nyomelempótló és segíti a salaktalanítást is.

Gyógyteák
hajhullásra: csalán, cickafark, zsálya, orbáncfű, mezei zsurló, gyermekláncfű;
zsírosodás esetén: kisezerjófű, citromfű, orbáncfű, macskagyökér, zsálya, levendula;
hajöblítő: ezerjófű, csalán, bojtorjángyökér, almaecet, citromlé.
Kerüljük a forró vizes öblítést, használjunk langyos vizet!

Általános szabályok: csökkentsük a fehérje- és sóbevitelt, kerüljük a stresszt vagy végezzünk stresszoldást, derítsük ki a lehetséges gócokat (pl. mandula, fogak). Ügyeljünk az idegi túlterheltség kerülésére, a hormonrendszer egészséges működésére, különös tekintettel a pajzsmirigyre. Növő holdnál jobban nő a haj és jobban felszívódnak a vitaminok, fogyó holdnál pedig hatékonyabb a méregtelenítés, a salaktalanítás és a kiválasztás.
Folytatjuk!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!