Hetente pár marék ebből a mogyoróból frissíti az agyat és megóvja a szívet is!

Az erdei mogyoró korán sem olyan közkedvelt mint a földimogyoró. Pedig nemcsak egészségesebb de számtalan olyan jótékony hatása van, amivel szinte egyetlen csonthéjas társa sem vetekedhet. (talán csak a dió kivétel ez alól)
Az erdei mogyoró energiában, fehérjében, zsírokban, ásványi anyagokban, vitaminokban igen gazdag növény. Számottevő mennyiségű B1, B2, C, H- és E-vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre.
Vigyázzunk!!! Magas kalóriatartalma miatt ha többet eszünk naponta belőle egy maréknál, számíthatunk rá hogy több plusz felesleges kilót is felszedhetünk magunkra.

Hatásai:
- Az erdei mogyoró „agyatfrissítő”, a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló.
- A mogyoróban található triptofán növeli a szerotonin termelődését az agyban, így segít a depresszió legyőzésében.
- A szakemberek ajánlása szerint a hetente öt-hat alkalommal fogyasztott maroknyi mogyoróval a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük.
- A mogyoróban található zsírsavak a telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett „jó” koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a „rossz” koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívinfarktus és szélütés ellen.
- A mogyoró igen gazdag rostokban. A rostok védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-bél-rendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
- A mogyoró magas koncentrációban tartalmaz polifenolos antioxidánsokat. A p-kumarinsav csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát.
- A mogyoró levelét gyógynövényként is gyűjtik, használják. A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket, illóolajat tartalmaz. Összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, izzasztó, vizelethajtó és szagtalanító hatású. Epebetegségek, bélhurut, szájüregi gyulladások, sebek, aranyér, visszerek és lábszárfekély ellenes teakeverékek egyik alkotórésze, de ajánlják önállóan is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!