Mivel is csillapíthatjuk a tüneteket?

Sok légúti betegség tünete lehet, így elhúzódó köhögés esetén elsődleges az orvosi kivizsgálás. Ha azonban fény derült a köhögést kiváltó okra – ami lehet akár egy légúti fertőzés – a zavaró panasz a kezelés ellenére, akár hetekkel az akut betegség lezajlását követően is megmaradhat.

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát az otthoni kezelésről kérdeztük: mit használhatunk köhögés ellen házilag, a mostani hurutos időszakban?

Méz – pollenallergiások is fogyaszthatják!

Antibakteriális hatású, az egyik legismertebb köhögéscsillapító, de használhatjuk torokfájás ellen is. Hatásos önmagában, naponta több alkalommal egy-két teáskanállal elfogyasztva, vagy teába keverve. Amire figyeljünk: 1 éves kor alatti gyerekeknek fertőzésveszély miatt nem szabad mézet adni!

Gyakori kérdés, hogy pollenallergiások fogyaszthatnak-e mézet – alapvetően igen. A pollenallergia tünetei akkor jelentkeznek, ha az allergének a légutakba jutnak, ez esetben viszont elfogyasztjuk, tehát a gyomor- és bélrendszerbe kerülnek. Vagyis önmagában a pollenallergia megléte nem teszi szükségessé automatikusan a mézfogyasztás kerülését, de ha valaki a méztől korábban már tapasztalt allergiára utaló tüneteket, természetesen az adott mézfajta kerülése ajánlott.

Gyömbér – több fronton is hat

Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, támogatja az immunrendszert a fertőzések leküzdésében. Főzhetünk belőle teát, vagy készíthetünk reszelt gyömbérrel, citromlével mézes keveréket, amit naponta több alkalommal egy-egy teáskanállal elfogyasztva csillapíthatjuk a köhögést, száműzhetjük a torokfájást. Cukorbetegek, véralvadásgátlót szedők, epés panaszokkal bíró betegek csak fokozott óvatossággal, háziorvosi konzultáció után fogyaszthatják.

 

Bőséges folyadékfogyasztás

Akár száraz, akár hurutos az elhúzódó köhögés, a gyógyuláshoz szükségünk lesz rendszeres, kiadós folyadék fogyasztásra. Száraz köhögésre ingerel a gyulladt és kiszáradt nyálkahártya, de a hurutos köhögés ellen szedett, a váladék távozását megkönnyítő hurutoldó is csak bőséges folyadékfogyasztás esetén tudja kifejteni a hatását. Éppen ezért köhögés ellen házilag a legfontosabb, amit tehetünk, hogy sokat iszunk: vizet, meleg gyümölcsteákat, leveseket, esetleg a légutakra kedvezően ható ánizs- és kakukkfűteákat (ez utóbbiakból napi max. 2-3 csészényit).

Köhögés ellen házilag – gyógyító párával

A hidratálás nem csak belsőleg segít. A lakás száraz levegője minden levegővételnél irritálja a gyulladt nyálkahártyát, ezért érdemes kicsit párásítani elhúzódó köhögés esetén. Naponta több alkalommal is gőzölhetünk, a forró vízbe érdemes néhány csepp eukaliptusz vagy borsmenta aromát csepegtetni. A szoba párásítására használhatunk hidegpárásító készüléket.

Sós vizes gargalizálás

Torokfájás ellen hatásos, házilagos módszer. Vírusos és bakteriális fertőzések kezelésében is hatékony lehet, gyulladáscsökkentő hatású. 2 dl langyos vízben fél, esetleg egy teáskanálnyi sót keverjünk el, öblögessünk vele naponta 3-4 alkalommal.

 

Vény nélküli készítmények

Köhögés elleni szirupokat, torokfertőtlenítő cukorkákat és köhögéscsillapító gyógyszereket recept nélkül is beszerezhetünk a patikából. Használatuk során fontos tudni, hogy a köptető hatású készítményeket lefekvés előtt 3-4 órával már nem tanácsos beszedni, az utolsó adagot a késő délutáni órákra hagyjuk. Ezt követően, lefekvés előtt, ha szükséges, köhögéscsillapítót vehetünk be, hogy éjszaka nyugodtan tudjunk pihenni. A kettőt egy időben azonban soha ne vegyük be!

Fontos tudnunk, hogy a gyógynövény alapú kezelési lehetőségek általában hasznosak és ártalmatlanok, de bizonyos betegségek és egyidejűleg szedett gyógyszerek esetén sokkal körültekintőbben kell eljárnunk, hogy elkerüljük a gyógyszer-gyógynövény kölcsönhatásból adódó esetleges nem kívánatos mellékhatásokat.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha úgy érezzük, hogy a köhögés ellen házilag alkalmazott praktikák ellenére a tüneteink nem javulnak, vagy inkább erősödnek, esetleg újabb panaszok is megjelennek, mindenképp forduljunk orvoshoz! Az elhúzódó köhögés – számtalan más ok mellett – akár COPD, vagy asztma jele is lehet, az alábbi esetekben ezért semmiképp ne halogassuk a szakember felkeresését:

  • nehézlégzés
    kifulladás, a korábbi terhelhetőség csökkenése
    mellkasi- és/vagy hátfájdalom
    nyomó érzés a mellkasban
    elhúzódó, magas láz.

 

 

 

 

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!