A mi orrunknak kellemes, de a vérszívók gyűlölik!

A meleg időben a legjobb a szabadban tölteni az estéket. Ennek viszont kellemetlen velejárója a szúnyoghadsereg, amely belőlünk akar jóllakni. Űzd el őket az alábbi természetes trükkökkel!

1. Vanília

Keverj vanília aromát 1:10 arányban semleges illatú babakrémhez és kend be vele a fedetlen testrészeket. Az aromát vízzel is hígíthatod és permet formájában viheted fel a bőrödre.

 

2. Ánizs-, szegfűszeg- vagy bazsalikomolaj

Akár hígítva alkalmazod a bőrödre (10 csepp egy pohár vízben), akár a tábortűzbe csepegtetve párologtatod, a felsorolt olajok (és még az eukaliptusz olaja is) messzire űzi a szúnyogokat. Ha nyitott ablaknál szeretnél aludni, csepegtess belőlük egy néhány vattapamacsra és rakd őket az ablakba!

 

3. Szegfűszeg

Jó szolgálatot tesz, ha párologtató vizébe raksz 6-8 szem szegfűszeget és azt a kerti asztalra helyezed. Ha ennél is hatékonyabb szúnyogriasztót alkalmaznál, tegyél 10-12 szem szegfűszeget egy pohár vízbe, majd forrald a főzetet pár percig, hogy az aroma rendesen kioldódjon a fűszerből. Ha kihűlt, kend be vele a kezedet-lábadat: két órán keresztül nagy ívben elkerülnek a kis vérszívók!

 

4. Kamilla

Nagyon régi trükk a nép gyógyászatból a szúnyogok távoltartására: a kamilla aromája hatással van a szúnyogok idegsejtjeire. Helyezz 1-1 csokrot minden ablakba vagy a sátor bejáratához, ha épp kempingezel, és a kellemetlenkedő rovarok kétszer is meggondolják, hogy közelítsenek-e!

 

5. Borókaág

Ha tábortűz mellé szerveztek programot, tegyél néhány borókaágat a tűzbe. A szúnyogok nem bírják a szagát.

 

6. Bazsalikom

Még szúnyogháló sem szükséges, ha az ablakodban bazsalikomot nevelsz. Ha pedig a szabadban tervezel programot, morzsolj szét néhány friss levelet és dörzsöld a bőrödbe.

7. Sampon, olaj, ecet

A fenti három összetevőből kenhető keveréket készíthetsz. Keverj össze egyenlő arányban növényi olajat, 10%-os ecetet és sampont. Keverd addig, amíg fehér habos nem lesz, majd felkenheted a bőrödre, vagy akár a gyerekek bőrére is. Az olaj teszi krémessé, az ecet aromája szúnyogriasztó lesz, a sampon pedig elveszi az ecet szúrós szagát. Ugyanígy kiöntheted egy tálcára vagy tálba is és kihelyezheted az asztalra.

8. Bodza

Ha frissen nyílt bodzát teszel a szobába, az elriasztja a szúnyogokat. Vigyázz azonban: a bodza illata álmatlanságot okoz, ezért éjszakára tanácsos kivinni a hálószobából!

9. Cédrusolaj

Ez a sokoldalú olaj nem csak a szúnyogokat zavarja, hanem a legyeket és a csótányokat is. Érdemes tartani belőle otthon!

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!