Ropogtatni mindenki szeret.

Ropogtatni mindenki szeret. A különböző chipseket nem lehet megunni, ám egészségtelen, hizlaló hírük miatt csupán mértékkel fogyasztunk belőlük. Próbálkozzunk meg a alma, kókusz, cukkini chipsekkel!

Fontos, hogy nem minden chips káros, a hagyományos rágcsálnivalók helyett, próbálkozhatsz néhány ropogós zöldséggel is. A most következőkben megmutatjuk a legjobb recepteket!

Parmezános paszternák chips
Ha szereted a sajtot ezt a receptet neked találták ki. A paszternák hihetetlenül egészséges, gazdag forrása a folsavnak, mely csökkenti a daganatos megbetegedések és a születési rendellenességek kockázatát.

Hozzávalók
Főző spray, 2 db hámozott és szeletelt paszternák, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál reszelt parmezánsajt.

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 425 fokra, fújd be a tepsit főző spray-vel. Egy tálban keverd össze a paszternákot, az olajjal, és a parmezánnal. Terítsd be a parmezános paszternákkal a tepsit egy rétegben, süsd 10-15 percig, amíg enyhén megpirul, és ropogós lesz. Légmenetesen lezárt tartályban egy vagy két napig tárolhatod.

Alma chips
Mintha a tény, hogy zsírmentes, és tele van rosttal, nem lenne elég, ez az édes ropogós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz urzol savat, mely a kutatások szerint, képes serkenteni a kalóriaégetést folyamatát.

Hozzávalók
1 teáskanál szőlőmagolaj, 1 közepes alma vékonyra szeletelve, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál cukor.

Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és kend ki szőlőmagolajjal vékonyan a tepsit. Helyezd az almaszeleteket a tepsibe, szórd meg fahéjjal és cukorral, majd süsd 2-3 órán keresztül, míg száraz nem lesz. A szeleteket időnként emelgesd fel, nehogy odatapadjanak. Végül vedd ki a tepsit a sütőből, és hagyd a szeleteket állni kb. 5 percig.

Kókusz chips
Bár csupán papírvékonyak a szeletek, csordultig tele vannak a szív számára nélkülözhetetlen egészséges összetevőkkel, emellett pedig segít fenntartani a telítettségérzetet. Akár önmagában is fogyaszthatod, de kiválóan felhasználható salátákhoz, levesekhez, illetve csirke és hal ételekhez.

Hozzávalók
1 érett kókusz, tengeri só

Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 350 fokra, majd törd fel a kókuszdiót. Egy nagy kanál segítségével kanalazd ki a húsát, majd reszeld le nagyobb darabokra. Ízlés szerint sózd meg, béleld ki a tepsit sütőpapírral, majd  helyezd bele a kókusz szeleteket. Süsd kb. 20 percig, amíg a kókusz széle barna nem kezd lenni, és száraz tapintásúvá válik. Légmentesen lezárt edényben 4-5 napig tárolható.

Cukkini chips
Ez a finom rágcsálnivaló jóval könnyebb, mint a klasszikus burgonyachips, immunerősítő hatása van, és gazdag C-vitaminban.

Hozzávalók
Főző spray, 2 db cukkini vékonyra szeletelve, só, ¼ csésze csicseriborsó liszt, bors, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 3 evőkanál reszelt parmezánsajt, 1 tojás, 2 evőkanál víz

Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Béleld ki a tepsit sütőpapírral, és permetezd be tapadásmentes főzőspray-vel. Helyezd a cukkiniket egy papírtörlőre, és ízlés szerint sózd meg. Ezután hagyd állni néhány percig. Egy tálban keverd össze a csicseriborsólisztet, a sót, a borsot, a petrezselymet, és a parmezánsajtot.

Külön tálban pedig dolgozd el egy habverő segítségével a tojást és a vizet. Mártsd bele a cukkiniszeleteket a tojásos keverékben, majd tedd bele a lisztes keverékbe. A szeleteket helyezd az előkészített tepsibe, és süsd 30 percig, amíg ropogós nem lesz. Tálald melegen. Légmentesen lezárt edényben egy vagy két napig tárolható.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!