Hasznos konyhai eszköz, de erre nagyon figyelj oda!

Az 1940-es években véletlenül feltalált mikrohullámú sütő mára már az egyik legalapvetőbb konyhai eszközzé vált, annak ellenére, hogy nagyon sokan megkérdőjelezik az ételek ily módon történő újramelegítését.

 

A vélemények természetesen megoszlanak a mikrohullámú sütő egészségre gyakorolt hatásáról, viszont vannak egyes ételek, amelyeket semmilyen szín alatt sem szabad a mikróban hőkezelni.

1. Főtt tojás

Ha utálod sikálni a mikród beslejét, akkor akkor a tojást semmiképpen sem ajánljuk benne melegíteni. A tojásban keletkező gőz miatt óriási nyomás jön létre, amely egy idő után azt eredményezi, hogy az szétrobban és az apró cafatok mindent beterítenek.

2. Sárgarépa

Nyers állapotban úgy, hogy rajta van a héja ne tedd be a répát a mikróba! A répa héján ugyanis apró homok és kavicsszemek tapadhatnak meg, amelyek akár szikrát is okozhatnak, a róluk visszaverődő mikrohullámok miatt. Ez pedig visszafordíthatatlan károkat okozhat a mikrohullámú sütőben.

3. Feldolgozott húskészítmény

Ezek a fajta húsok tele vannak tömve adalékanyagokkal, sóval és különféle tartósítószerekkel, úgyhogy ezekből nem igen hiányzik a mikrohullámú sugárzás. Ezen anyagok találkozása a mikrohullámokkal akár szívproblémákat is kiválthatnak, ha sokat fogyasztjuk.

4. Víz

Bizony... Egyszerű vizet sem lehet mikróban melegíteni. Na és miért is? Az elektromágneses hullámok a víz szuperhevüléséhez vezethetnek, amelyek miatt a víz molekulái instabilakká válnak. A forrázásveszélyről nem is beszélve.

5. Chili paprika

A chili paprika hatalmasi mennyiségben tartalmaz kapszaicint, amely egy nagyon gyúlékony anyag. A mikrohullámok hatására a chili paprika elkezdhet füstölni és akár lángra is kaphat. Az így keletkező füst pedig bőr- és szemirritációt okozhat.

6. Csirke

A csirke veszélyes táplálék lehet abban az esetben, ha nem megfelelően készítjük el. Ha mégis mikrohullámú sütőben szeretnénk csirkét sütni, a valódi sülés/hőkezelés esélye elég csekély, ezért a hús potenciális baktériumforrássá is válhat. Ha tehetjük a nyers húsokat mindig alaposan süssük vagy főzzük meg, vagy láng felett egy serpenyőben, vagy grillen vagy akár sütőben stb.

7. Paradicsom és paradicsomszósz

Csakúgy, mint a főtt tojás esetében, a paradicsom is felrobbanhat, ha túl sokat hagyjuk a mikróban. A friss paradicsom óriási víztartalommal rendelkezik, ugyanígy a paradicsomszósz is előbb utóbb elkezd bugyborékolni és emiatt az egész mikró szósz-foltossá válik.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!