Komoly károsodásokat is okozhat.

Ha rendszeresen használsz fülhallgatót, nem árt tudnod egy pár fontos szabályt, ugyanis a korlátlan és felelőtlen fülhallgató-használat számos egészségügyi problémát okozhat. A szakértők szerint nem ajánlott a hangerőt 60% fölé növelni. Ha ezt megszegjük különböző problémákkal, többek közt alvászavarral is küzdhetünk.

 

Manapság a fejhallgató egy gyakran használatos eszköz, napi rendszerességgel alkalmazzuk akár munkához, akár telefonáláshoz, de zenehallgatáshoz is. Számos előnye van a digitális korban, de ha túl sokáig használjuk negatív következménye is lehet.

Füldugulást okoz

A fülhallgató megakadályozza, hogy a fülzsír természetes módon távozzon a hallójáratokból. A fül bedugulhat, és éppen ezért könnyen kialakulhat fülfertőzés. A fülhallgató úgy működik, mint a fültisztítópálcika, visszanyomja a fülzsírt a hallójáratokba, így fejfájást és szédülést okozhat.

Vertigot okozhat

A vertigo egy egyensúlyvesztéssel járó betegség, melyet gyakran hányinger és szédülés is kísér.

Fejfájás

A természetellenes nyomás következtében a fejbőr és a belső fül összenyomódik, így erős fejfájás alakulhat ki. Fejhallgató viselése szintén súlyosbíthatja és felerősíti a migrén tüneteit.

Befolyásolja a hallást

A 30 év körüli felnőttek körülbelül 17 kHz-es hangokat, vagyis a szúnyog zümmögését is meg kellene hallják, azonban ez a legtöbb esetben nem így van. Születéskor mindenkinek kb. 15 000 hallósejtje van, de idővel elveszítjük őket, és már nem tudjuk regenerálni. A tudósok a halláskárosodás fiatalkori problémáját a fejhallgató gyakori használatával hozzák összefüggésbe.

Hogyan lehet leküzdeni a fejhallgató túlzott használatának negatív hatásait?

A magas hangerő okozta hallásvesztés jelei a következők lehetnek:

  • zajos környezetben nehezen hallja az illető a hangokat, nem érti jól a beszélgetést;
  • telefonálás közben nehezen azonosítja a mássalhangzókat;
  • TV vagy rádió hangerejét kell növelje;

Ha valaki napi egy óránál hosszabb ideig visel fejhallgatót, győződjön meg róla, hogy jó minőségűt válasszon. Használat közben szünetet kell tartani, rendszeresen tisztítani kell, és időnként el kell látogatni egy fül-orr-gégész szakemberhez hallásvizsgálatra.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!