Nem érdemes tesztet sem csinálni.

Tünetek, melyek alapján egyébre is gondolhatunk

A terhesség számos korai jele nem specifikus – s könnyű  összekeverni egyéb okokkal. Éppen ezért nehéz eldönteni, vajon érdemes-e venni egy tesztet és utánajárni a dolognak. Lássuk azt a 10 jelet, amely idő előtt árulkodhat arról: babát hordunk a szívünk alatt.

A terhesség korai jelei sok esetben megtévesztőek. Nem nehéz összekeverni őket olyan tünetekkel, melyek egyéb problémákra utalnak. Ilyen körülmények között nem könnyű eldönteni, végeztessünk-e terhességi tesztet.

Az alábbi tippek segíthetnek. Lássuk a terhesség jeleit, melyek nem számítanak egyedinek.

1.Elmaradt vérzés: a leggyakoribb ok, amiért a nők terhességi tesztet végeztetnek, a menstruáció elmaradása. Persze, ez is történhet más okból – de ha valaki szexuálisan aktív, akkor állhat várandósság a háttérben. A legtöbb teszt igen pontos, ám előfordul, hogy a hormonszint nem elég magas a pozitív eredmény kimutatásához. Érdemes megismételni a tesztet vagy elmenni nőgyógyászhoz.

2.Változások a mellekben: az érzékeny és kissé duzzadt mellek szintén a terhesség korai jeleinek számítanak – azonban gyakran a menstruáció előtt is ilyenné válnak. Vannak nők, akik a mellbimbók megnagyobbodását vagy enyhe sötétedését tapasztalják a várandósság elején.

3.Enyhe vérzés: az ún. implantáció vérzés akkor következik be, ha az embrió a méh falához tapad. Ezek a vérzések enyhék és rövidebbek, mint egy átlagos menstruáció

4.Görcsök: a görcsök gyakoriak menstruáció előtt vagy közben, de egyes nőknél ez akkor is jelentkezik, amikor az implantáció történik.Amennyiben ilyen görcsöt tapasztalunk, de vérzés nem jelentkezik, vagy enyhének találja a menstruációját, érdemes terhességi tesztet végeznie.

5.Hányinger és hányás: mindkettő a terhesség korai jele. A reggeli rosszullét, hányás és hányinger a várandóssággal áll összefüggésben: annak 2. és 8. hete között jelentkezik. Sok nő egész nap érezhet hányingert, vagyis ez nem csupán a reggelre korlátozódik. A hányinger – különösen, ha semmi oka nincs látszólag és egyéb tünetek is kísérik, elég ok arra, hogy terhességi tesztet csináljunk.

6.Kimerültség: a fáradtság, kimerültség érzése igen gyakori jel babavárás esetén. Amennyiben ennek semmi egyéb okáról nem tudunk, például nem stressz vagy alváshiány váltotta ki, célszerű terhességi tesztet végezni. A fáradtság a terhesség elején a progeszteron hormon változása miatt jelentkezik. Idővel könnyebb lesz, sőt a második trimeszterre több energiával rendelkezik a kismama.

7.Különféle ételek megkívánása: a szokatlan sóvárgás és olyan élelmiszerek iránti vágy, amelyeket korábban talán nem is ettünk, ugyancsak a terhesség korai jele – s általában a várandósság teljes időtartamában fennáll. Akadnak kismamák, akik nem étel jellegű dolgokat kívánnak, például jeget. Ilyenkor azért érdemes tanácsot kérni orvostól.

8.Változó szokások wc-re menéskor: a terhesség korai jele lehet, ha furcsa változásokat tapasztalunk, például székrekedést, puffadást, gázképződést. Sok nő gyakrabban kezd járni vécére, mivel nagyobb mennyiségű vizelet keletkezik.

9.Megváltozó érzések: számos kismama megsejti, hogy várandós, még azelőtt, hogy ezt teszt bizonyítaná. Ennek oka lehet az is, hogy sokan bevallásuk szerint elkezdik másként érezni magukat, mint általában. Emögött hormonális és fiziológiás változások állhatnak.

10.Elmulasztott fogamzásgátlás: amennyiben valaki szexuálisan aktív és nem alkalmazott hatékony fogamzásgátlást az elmúlt hónapban, előfordulhat, hogy várandós. A legtöbb születésszabályozó módszer igen hatékony napjainkban, de egy elmulasztott tabletta vagy véletlenül elszakadó óvszer esetében nő a várandósság kockázata.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!