A téli időszakban még több figyelmet kel fordítani a bőr ápolására. A nagy hőmérséklet-különbség a külső és szobahőmérséklet között, a szél és a szoba fűtés miatt szárazabbá vált levegője sajnos szárazabbá, érzékenyebbé teszi a bőrt. Ilyenkor még azok is küzdhetnek bőrproblémákkal, akiknek máskor semmi gondjuk vele.

Kezdd a tisztálkodásnál a változást!

Sokan a fürdés szerelmesei. A téli hidegben különösen kívánhatod a jó forró vízben való elmerülést. Úgy érzed, végre átmelegszel - igazi megváltás egy jó fürdő. A bőrünk sajnos kevésbé örül a hosszas ázásnak. A zuhanyozás sokkal kíméletesebb, mivel a bőr lipidrétege kevésbé sérül. A gyors zuhany után használj testápolót, ezzel segítesz helyreállítani a bőr egyensúlyát, visszapótolni az elvesztett nedvességet.

Az is előfordulhat, hogy olyan testtájékot visel meg a hideg, amire egyáltalán nem számítasz: a hónalj rész például az izzadásgátlók miatt kiszáradhat annyira, hogy kellemetlen húzódó érzést, sőt, fájdalmat okoz. Használj olyan dezodort, ami az átlagos termékeknél sokkal kíméletesebb.

 

Szerezz be kézkrémet!

A test azon területei sínylik meg leginkább a hideget, amelyek érintkeznek a hűvös levegővel: a kéz és az arc. Lehet, az év nagy részében nincs szükséged kézkrémre, ám az ősz beköszöntével azt konstatálhatod, hogy szinte pikkelyesre, érdesre szárad a kezed bőre. A komfortérzetet javítja, ha naponta többször is kézkrémmel ápolod a kezedet. Mosogatás, kézmosás után feltétlenül nyúlj kézkrém után, de este is hasznos az alkalmazása.

Ha a krémezés után kesztyűt veszel fel, akkor sokkal puhább lesz a bőröd, és növeled a krém hatékonyságát.

 

 Mindig húzz kesztyűt!

Amennyire csak lehet, takard el a hideg elől a kezedet - húzz kesztyűt, s ezt már a hideg időszak elején tedd meg, amikor még nincsenek mínuszok. Nem kell megvárni a fagyot! Már az igazi zimankó előtt is tönkreteheti a bőrödet a hideg.

 

 Válassz megfelelő arctisztítót, arcápolót!

A téli arclemosó semmikép se szárítsa a bőrt, ne tartalmazzon alkoholt. Válts olyanra, ami alkalmazkodik az érzékeny bőr igényeihez. Arctonikok között is van olyan, ami alkoholos, ezeket kerüld el. Hidd el, az alkoholmentes formula is képes biztosítani a megfelelő tisztító hatást.

A nappali arckrém kiválasztásánál részesítsd előnyben a nyári verzióhoz képest zsírosabb krémeket. S ami még fontos, tartalmazzon UVA, UVB elleni védelmet is. A napsugárzás káros hatásai elleni védelem télen ugyanannyira fontos, mint nyáron. Tévhit, hogy csak nyáron kell tartani az ultraviola sugarak rákkeltő és bőröregítő hatásától.

 

 Természetes alapanyagú készítményeket használj!

Az egyébként is érzékeny bőrt felesleges kitenni az allergén mesterséges anyagoknak. A legjobb, ha színezék, parabénmentes, paraffin- és ásványi olaj származékoktól mentes termékeket szerzel be. Célszerű növényi alapanyagokból készült terméket használni. Ha ragaszkodsz az illathoz, találsz olyan bőrápolót, tisztítót is, amibe természetes illatanyagot tesznek.

Hasznodra lehet az érzékeny bőr ápolásában az aloe vera, ami az igénybevett, gyulladt bőrt megnyugtatja. A természetes olajok a legszárazabb bőrt is kiválóan kezelik. Igazi gyógyír még az ekcémába hajló bőrszárazságra a shea vaj mellett a mandulaolaj, az argán olaj, s a szőlő olaj. Készíthetsz magad is bőrápolót belőlük. De remek dermo-olajokat is lehet kapni, amelyek a megfelelő arányban, és minőségi feltételek mellett tartalmazzák az előbb említett olajokat.

A natúrkozmetikumoknak nagy előnye, hogy gyermekeknél is nyugodt szívvel használható. Sajnos egyre több gyerek küzd ekcémával. A fenti természetes összetevők nekik is segítenek megszabadulni a viszketéstől és a fájdalomtól.

 

Ügyelj a páratartalomra!

Az otthonunk ideális páratartalma 45-55 százalék között mozog. Kisgyerekeknél még kicsivel magasabb páratartalom (60 százalék) is jó lehet. A fűtés hatására 20-25 százalék környékére is csökkenhet a levegő páratartalma. A kedvezőbb klíma megteremtésének egyszerű módja a nedves törölköző  vagy párologtató radiátorra helyezése. A klasszikus felakasztós kerámia a kísérletek szerint nem túl hatékony. Bár nem túl elegáns megoldás, de hatékony, ha lapos, nagy párolgási felülettel bíró tálba, vagy lábasba teszel vizet. Azzal is növelhető a páratartalom, ha a ruhát ott szárítod, ahol többet van a család. A növények is jók lehetnek erre a célra.

Persze a legprofibb megoldás, ha párásító berendezést használsz.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!