Ha sürgősen el szeretnénk tüntetni őket, tedd ezt.

Vannak kockázatai a módszernek

Egy ismert video blogger állítja: a nyers fokhagyma segítségével a pattanások gyorsan eltüntethetők. Bőrgyógyászok szerint ugyanakkor a módszer kockázata meghaladhatja a hasznát.

A pattanások megjelenésével majdnem mindenki küzd olykor. Sajnos, gyakran akkor jelentkeznek, amikor a legkevésbé sem számítunk rájuk, s sürgősen el szeretnénk tüntetni őket.

Egy ismert video blogger, Farah Dhukai az Instagramon osztott meg egy videót, melyen bemutatja, hogyan lehet nyers fokhagyma segítségével hamar megszabadulni az arcon éktelenkedő pattanásoktól. Apró darabokat vág a fokhagymából, s bedörzsöli velük az állán levő pattanást. Másnapra a pattanás eltűnik.

Véleménye szerint a fokhagyma leve segít, hogy a pattanások azonnal, vagy legkésőbb másnapra felszívódjanak, s nem térnek vissza.

A bőrgyógyászok véleménye megoszlik az ügyben.

Doris Day orvos, New York-i dermatológus elmondta: a fokhagyma antioxidánsokat tartalmaz és vannak gyulladásellenes összetevői, melyek valóban segíthetnek. Marie Leger, orvos, PhD, szintén New York-i dermatológus professzor azonban nincs meggyőzve. „Az emberek gyakran megpróbálnak élelmiszereket alkalmazni a bőrükön – mondta. – Nem gondolom, hogy ez jó ötlet.”

Az okot azzal magyarázza: a fokhagyma kontakt dermatitis-t okozhat, vagyis pikkelyes kiütések és hólyagok alakulhatnak ki a bőrön. Ez megtörténhet, ha az ember allergiás a fokhagymára, de akkor is, ha nem – s a fokhagyma pattanásokra történő alkalmazása barna foltokat hagy maga után, melyek hónapokig ott maradhatnak. „Nem mindenkinél jelentkezik irritáció vagy kontakt dermatitis, de vannak biztonságosabb módszerek a pattanások kezelésére” – vélekedik a szakorvos.

Doris Day egyetért azzal, hogy jobb megoldások is léteznek, ha azonnali segítség kell – beleértve az 1 százalékos hidrokortizon krémet a gyógyszertárból.

Amennyiben egy másik természetes módszert próbálnánk ki, dörzsöljünk aloe verát a pattanásra. „A pattanásokkal egy probléma van, ez pedig a gyulladás. Az aloe-nak jelentős antioxidáns előnyei vannak, s lélegző bőrt hoz létre a pattanás tetején. A fájdalmat is enyhíti, s nincs szaga, mint a fokhagymának” – fejtette ki Day.

A méz, mely szintén antibakteriális, ugyancsak jó természetes módszer. Ilyen a joghurt is, mely az alfa-hidroxi-savak természetes forrása – emelte ki Ava Shamban orvos, aki emellett javasolja a gyógyszertárban kapható szalicilsav és benzoil-peroxid használatát.

Extrém esetben – ha nincs idő bőrgyógyászhoz menni vagy egyéb módszerek nem hatásosak – egy kis szteroid injekció a pattanásba szintén gyors módszer lehet, melyhez természetesen orvos kell.

Doris Day megjegyezte: miközben a fokhagyma pattanások ellen alkalmazásának „lehet némi legitimitása”, a potenciális veszélyek túlszárnyalják annak előnyeit.

Ha mindenáron alkalmazni akarjuk, érdemes egy másutt levő, apró bőrrészen kipróbálni, milyen hatást kelt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!