Összegyűjtöttünk néhány gyógyteát és nyugtató italt álmatlanság ellen, amelyek hatását illóolajokkal is fokozhatjuk. Az alvászavaroknak több oka is lehet. Ha csak időnként fordul elő, akkor lehetséges, hogy csupán túl sokat ettünk, vagy valamilyen nyugtalanító körülmény okozza. A holdfázisok is hatással vannak az álmunkra, de a nehéz fizikai megterhelés is nyugtalan alváshoz vezethet. A hagyományos kínai orvoslás szerint az álmatlanság, szívbetegségekre is utalhat, így gyakori álmatlanság esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Az álmatlanság kezelésénél érdemes a természetes megoldások mellett dönteni, a gyógyszerek helyett. A gyógynövényekhez ugyanis nem lehet hozzászokni és nem okoznak mellékhatásokat sem, azonban nagyon hatékonyak.

Gyógyteákkal és nyugtató italok, álmatlanság ellen:

  • Lefekvés előtt igyunk egy bögre citromfűteát, ez ugyanis enyhe nyugtató hatású. A gyomorproblémákat is enyhíti, így ha túlevés miatt tör ránk az álmatlanság, akkor is jó megoldás levet. A citromfű teája enyhe depresszió elleni hatásánál fogva oldja a feszültséget, nyugtató hatású. Álmatlanság idején és fejfájásra is jó gyógyír.
  • Készíthetünk teakeveréket is: 1 teáskanál kamillát és 2 teáskanál citromfüvet tegyünk egy bögrébe és öntsünk rá forró vizet, hagyjuk kicsit állni, majd szűrjük le és adjunk hozzá két szelet friss gyömbért. Langyosan kortyolgassuk el. Ez a teakeverék nyugtató hatású, gyomorpanaszok és menstruációs fájdalmak esetén is alkalmazható. A kamillatea nyugtató és alvást elősegítő hatásait régóta ismerjük, ez a tea is egy természetes orvosság az álmatlanság kezelésére.
  • Két teáskanál méz egy csésze vízben elkeverve is hatékony, főleg gyermekeknél. A méz is segíti az alvást, mert növeli az inzulinszintet és elősegíti a szerotonin termelését, amely egy agyi vegyület, ami szabályozza az alvás és ébrenlét ciklusokat.
  • Keverjünk össze 2 teáskanál organikus almaecetet és ugyanennyi mézet egy pohár vízben, fogyasszuk el lefekvés előtt.
  • A tej a legjobb altató: Sokak szerint egy bögre langyos tejnél nincs is jobb altató. Ha csak időnként fordul elő az álmatlanság, akkor egy bögre tejhez keverjünk 1 teáskanál mézet és kortyolgassuk el.
  • Az előző recept még hatékonyabb variációja, hogy pár csepp citromfű és kamilla tinktúrát is keverünk a langyos tejhez.
  • Adjunk egy csipet szerecsendió őrleményt egy bögre meleg tejhez és igyuk meg lefekvés előtt. A szerencsediónak nyugtató hatásai vannak, ezért természetes módon segíti elő az alvást.
  • Áztassunk 2 szál sáfrányt egy bögre meleg tejbe, igyuk meg este, lefekvés előtt. A sáfránynak is enyhe nyugtató hatása van, amely segíthet az álmatlanság kezelésében.
  • Tegyünk szárított komlóval tömött kispárnát a fejünk alá, ez elősegíti a nyugodt alvást.
  • A majoránnaolaj minden nyugtalanságnál, álmatlanságnál, gondterheltségnél, migrénes fejgörcs ellen alkalmazható. A majoránnának meleg, belsőséges illata van, amely altató hatású és lecsillapítja az idegeket.
  • Az ilang ilangnak nyugtató hatása van. Enyhíti a depressziót és csökkenti a vérnyomást. Szárított levendulát is tehetünk az ágyunk közelébe, illóanyagainak köszönhetően megnyugtató hatással van a szervezetre, így elősegíti a jó alvást.
  • Az álmatlanság kezelésére sok különböző olajat használnak, de a vizsgálatok bebizonyították, hogy a levendula, kamilla, bergamott, szantálfa és mandarin olajok messze a leghatásosabbak.


Hogy a legjobb hatást érjük el, ezeket az illatokat tanácsos kombinálni. Ezekkel az olajakkal történő nyak és vállmasszázs is elősegítheti a pihentető alvást.
A jázminnak nyugtató és lazító hatása van, csökkenti a depressziót is.

Ha táplálkozási szokások terén végrehajtott változások nem hoznak eredményt, érdemes szakemberhez fordulni az alvásprobléma kezelésével. Akár elalvási problémáról, akár gyakori éjszakai ébredésekről legyen szó, a pihenés hiánya hosszútávon az egész szervezetre kihat.

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!