Manapság a környezetvédelem egyre fontosabb szempont, mégis kevés háziasszony tartja szem előtt, amikor a mosásról van szó. Pedig nem arról van szó, hogy kompromisszumot kell kötni, vagy tiszta lesz a ruha, vagy óvom a környeztet. Az alábbi 8 tanács segítségével mindkét szempont maradéktalanul teljesül, és mellesleg, a mosási költségeket megfelezhetjük.

1. Moss kevesebbet – hord a ruháidat nem csak egyszer!
Az egyik legegyszerűbb módja a mosás zöldebbé tételének, hogy kevesebbet mosunk. Nagyon sok ruhánkat nem szükséges minden alkalommal kimosni egyszeri felvétel után. Farmernadrágok, pizsamák, ruhák, felsők többször is sorra kerülhetnek. Törölközőt sem kell váltani minden zuhanyzás után. Természetesen az alsóneműk, zoknik azonnal mennek a szennyesbe.

2. Használj természetes mosószereket!
A kereskedelemben kapható mosószerek többsége sok-sok vegyszert tartalmaz. Ezek közül néhány igen káros az egészségre és a környezet számára is. Egyre több alternatív, környezetbarát tisztítószer kapható ma már. Olyan cégek, mint például a Bio-D etikus és környezetbarát termékeket kínálnak. Remek mosószereket is készíthetünk otthon, akár magunk is például mosódióból, a boltokban kapható mosószóda pedig a leghatékonyabb és legolcsóbb választás, amivel jelentősen kímélhetjük a pénztárcánkat.

3.  Száríts a szárítón, amikor csak lehet!
A szárítógép a második legnagyobb energia fogyasztó háztartási eszköz a hűtőszekrény után. Tehát, amikor csak lehet, inkább teregess ki a szárítókötélre. A ruhák is hosszabb életűek lesznek.

4. Tele programmal moss!
Ez magától értetődőnek tűnik, mégis fontos megemlíteni. Várj, míg tele tudod tölteni a mosógéped, így csökkentheted a mosások számát.

5. Használj hideg vizet, amikor csak lehet!
Az energia 90%-a a mosógép üzemeltetésekor a víz felmelegítésére megy el. Amikor csak lehet, moss hideg vízzel. Persze van olyan szennyeződés, amihez forró víz szükséges, de a legtöbb ruhánk nem koszos, csupán beleizzadtunk, vagy még azt sem, ilyenkor bőven elég a hideg víz ereje is.

6. Használj környezetbarát folttisztítót!
Erős folttisztító spray és szappanok helyett használj foltsót (nátrium-perkarbonát), epeszappant vagy környezetbarát összetételű folttisztítót.Nem csak a környezetedet véded, de töredékébe kerülnek, mint az agyonreklámozott vegyszerek.

7. Használd a nap fertőtlenítő és folttisztító erejét!
A napocska remek fehérítő hatással bír, abszolút zöld megoldás és ingyen is van! Emellett a ruháknak jó illata is lesz. Figyelem! A nap nem csak akkor fehérít, ha süt, a felhők mögül is hatásos!

8. Kerüld a bolti öblítőket
Az öblítőtartályba öntött kevés ecet, nem csak puhává teszi a ruhákat, de a színeket is felélénkíti, és nem marad utána ecetszag, csak a friss, tiszta ruha illata, Aki mégis ragaszkodik az illatokhoz, pár csepp mosóparfüm, vagy illóolaj az öblítő helyett tökéletes megoldás.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!