Te hányat ismersz közülük?

Hogyan spóroljak többet? - tesszük fel a kérdést, ha úgy érezzük, kicsit túlköltekeztünk. Fusd át az alábbi tippeket, biztos, hogy lesz közöttük olyan, amit már ma alkalmazhatsz!

1. Telekocsizz!

A közelben lakik egy munkatársad? Használjátok felváltva az autót: egyik reggel az övével menjetek munkába, másik reggel a tiéddel. Kapásból feleződik a benzinköltség, és még kellemes társaságod is lesz.

2. Fújd fel rendesen az autód kerekét!

A lapos gumival közlekedő kocsi több üzemanyagot fogyaszt. Havonta ellenőrizd a benzinkúton a gumik állapotát!

3. Számold át a hiteleidet!

Mennyivel tartozol még? Érdemes lenne akár másik bankhoz is átmenni? Kérj ajánlatot több helyről, a bankok szinte vadásznak az új ügyfelekre!

4. Add el, amit meguntál!

Rakásban állnak otthon a kinőtt gyerekruhák, sosem olvasott könyvek, kihasználatlan szerszámok? Tedd fel mindet az internetre, az árából vehetsz mást, vagy beforgathatod a rezsibe! Ha családi házban élsz, garázsvásárt is rendezhetsz, akár a szomszédokkal összefogva is.

5. Használj energiatakarékos izzót!

Persze az drágább, viszont tovább tart és kevesebbet fogyaszt. Érdemes ott kicserélni, ahol a legtöbbet ég a villany: konyha, fürdőszoba.

6. Húzd ki a konnektorból az elektromos eszközöket!

A laptopok, telefontöltők akkor is fogyasztanak ám, amikor ki vannak kapcsolva, de konnektorban vannak! Ugyanígy, a tévék stand by funkciója áramot fogyaszt. Éjszakára nincs rá semmi szükség, kapcsold le!

7. Mondd fel a kihasználatlan előfizetéseket!

Talán nálad is van olyan előfizetett újság, amit még egyszer sem nyitottál ki. Mondd fel az előfizetést! Ugyanez vonatkozik a fitness bérletre, uszodára is.

8. Keress ingyenes szórakozási lehetőségeket!

Akár egyedül, akár családdal szeretnél kikapcsolódni, rengeteg ingyenes program és gyönyörű helyszín vár országszerte! Tájékozódj az ingyenes programokról a hozzád közeli Facebook csoportokból vagy az internetről!

9. Csökkentsd a haszontalanságokra szórt pénzt!

Cigi, alkohol, édességek, sütike? Csillogó kulcstartó, gyorséttermi kaja minden nap? Ezek mind felesleges dolgok, ráadásul sok még káros is az egészségedre. Húsz év múlva majd szedheted a gyógyszereket. Inkább most legyél okos!

10. Keresd a kuponokat, akciókat!

Kuponos oldalakon ezresével találhatsz olcsó szállást és szolgáltatást, terméket. A szupermarketek versenyeznek a kegyeidért az akciós újságokkal. Nincs olyan hónap, hogy ne lenne kuponhétvége valamelyik plázában. Mindezek segítenek okosabban költekezni, persze csak akkor, ha nem plusz kiadást generálnak, hanem olyat veszel meg általuk, amire valóban szükséged van.

11. Legyen konyhakerted!

Nem kell nagy dolgokra gondolni. A boltban több száz forint egy pici cserép fűszernövény. Ha már csak ezt megtermeled magadnak, esetleg adsz el a szomszédnak belőle, máris megérte!

12. Vásárolj sajátmárkás termékeket!

A szupermarketek sajátmárkás termékeit érdemes kipróbálni. Meg fogsz lepődni, mennyi kiváló minőségű terméket fedezel fel a szerény csomagolás mögött! 

13. Használj ki minden kedvezményt!

Családi adókedvezmény, adó visszatérítés, gyerekek étkezése után járó támogatás? Járj utána minden lehetőségnek, mert nem biztos, hogy az orrod alá dörgöli a munkáltatód vagy az önkormányzatod a neked járó kedvezményeket!

14. Válassz telefon csomagot okosan!

Ha nem szoktál a telefonon netezni, fölösleges olyan csomagért fizetni, ami feláras a net miatt. Nézd át a percdíjakat is: lehet, hogy másik csomagban vagy másik szolgáltatónál olcsóbban telefonálhatsz. Ha sokat sms-ezel, olyat válassz, ahol ingyen van az üzenetküldés!

15. Keress plusz bevételi forrást!

Értékesítsd egy cég termékeit katalógusból, korrepetálj valakit abból a tantárgyból, ami megy, vagy tölts ki internetes kérdőíveket. Havi pár ezer forint plusz éves szinten már nem is olyan kevés!

16. Hasonlítsd össze!

Minden szolgáltatásnál, amit igénybe veszel, vesd össze több szolgáltató árait is! Legyen szó bankszámláról, biztosításról vagy akár fodrászról, érdemes körülnézni, mit kínál a többi szolgáltató!

17. Listával vásárolj!

Mindig írj bevásárlólistát! Egyrészt nem felejted el, amire valóban szükség van, másrészt nem veszel felesleges dolgokat. Ezt még megfejelheted azzal, hogy kiszámolt pénzt viszel a boltba. Az az igazi izgalom! :)

18. Ne költs méregdrága ajándékokra!

Nem fontos minden karácsonykor és szülinapkor hűtőszekrény méretű dobozokat megtöltened ajándékkal. Ha tudsz valami különleges kekszet sütni, pakold egy szép fém sütisdobozba: máris kész a finom ajándék, amiben a munkád is benne van, tehát értékesebb, mint a boltban vásárolt!

19. Szerezz be egy vízszűrő kancsót!

Az emberek rengeteget költenek ásványvízre, pedig a csapvíz is finom, csak klóros. Erre van egy olcsó megoldás: vásárolj vízszűrős kancsót betéttel, és havonta több ezer forintot megspórolsz, ráadásul még cipekedni sem kell a sok vizespalackkal!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!