Íme a magyarázat!

Stresszhelyzetben a felszabaduló stresszhormonok hatására  a vér az élet fenntartásához szükséges területre irányítja a vért. Ezért a bélrendszer vérellátása átmenetileg csökken, Tartós stressz esetén ez krónikus oxigénhiányt okoz, ami káros hatású a bélműködésre és a bélflóra egyensúlyára, sok jótékony baktérium elpusztul. Ezáltal emésztési zavarok jelentkezhetnek pl. hasmenés, valamint az immunrendszer működése is zavart szenvedhet. Sokszor a panaszok hátterében nem találunk mást, mint az izgulást, szorongást. 


Gyakran találkozunk ezzel pl.:
• vizsgaidőszakban
• munkahelyi gondok esetén,
• aktív, nagy terheléssel járó versenysport esetén
Ilyenkor nemcsak emésztési panaszok jelentkezhetnek, de a bennünk megbújó kórokozók is gyakrabban aktiválódhatnak (pl. herpesvirus) és okoznak megbetegedéseket.

A legjobb védekezés a stressz okozta gyomorbántalmak ellen a probiotikumok!
Klinikai vizsgálatokkal megfigyelték, hogy a vizsgákra készülő fiataloknál 2 hónapig tartó probiotikus kúra mellett kevesebbszer és enyhébben jelentkeztek betegségek. Ennek oka, hogy a probiotikumok fenntartották a bélflóra egyensúlyát, ami az immunrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen.
Hogyan hatnak a jótékony baktériumok az immunrendszerre?
A bélflóránkban található jótékony baktériumok sokféle módon avatkoznak be védekező rendszerünk működésébe. Egyesek a szájon keresztül bejutott idegen anyagokat „odaviszik, bemutatják” a védekező sejteknek, hogy azok felismerjék őket. Mások utasítják a bélhámsejtek speciális csoportját, hogy a káros (veszélyes) baktériumok ellen termeljenek anyagokat. Olyan jótékony baktériumaink is vannak, melyek megakadályozzák, hogy káros, allergiás reakciót kiváltó idegen anyagok bejussanak a vérbe. Több olyan baktérium is van, mely képes fokozni a nyálkahártyák fő védő ellenanyagának ( Ig A) a termeltetését, míg mások gyulladáscsökkentő anyagokat termeltetnek az immunrendszerhez tartozó sejtekkel.
Ez a kapcsolat az immunrendszer és a bélflóra között életünk végéig megmarad, ezért van az immunsejtek 70-80%-a a bélrendszerben, és ezért mondhatjuk azt, hogy az egészséges bélflóra nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Vigyázzunk rá!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!