Idd kúraszerűen, hogy elkerüld a nagyobb kövek kialakulását!

A vese végzi a méreganyagok kiürítését, gondoskodik a folyadék- és az ásványianyag­-háztartás egyensúlyáról, és ezen túlmenően hormonokat is termel. A közhiedelemmel ellentétben a vesekövek nem a veseállományban képződnek, ha­nem a vesemedencében és a húgycsőben. Rendszerint egészen aprók, és észrevétlenül távoznak a vizelettel. Ha mégis nagyobb kövek alakulnak ki, nagy fájdalom­mal járó görcs lép fel, ha a húgycső izomzata össze­húzódik, hogy a köveket a hólyagba továbbítsa.
Ne várjuk meg ezt az állapotot, tisztítsuk vesénket rendszeresen, tea-kúrákat tartva az alábbi három gyógynövény segítségével.

Nyírfalevél:

A nyírfalevél teája kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére és reuma ellen is. A népi gyógyászatban a fiatal fák nedvét vizelethajtásra használták. A homeopátiában nem csak a levelét, hanem a kérgét is hasznosítják, de a vízhajtó tea csak a levélből készül.

Tea elkészítése:
2 deci vízzel forrázz le egy teáskanálnyi szárított, apróra vágott nyírfalevelet, hagyd állni 10-15 percig, majd szűrd le. Naponta három-négy csészényi tea fogyasztása ajánlott.

Zsurlófű

A zsurlót már az ókorban is használták, mint vizelethajtó és vérzéscsillapító szert. A mai gyógyászatban főként a tavaszi tisztítókúrák összetevőjeként alkalmazzák, hiszen nem csak vizelethajtásra, hanem köszvény vagy reuma ellen is kiváló. Allergiásoknak segíthet csillapítani a köhögést vagy az asztma tüneteit, de erősíti a körmöket, sőt még hajhullás ellen is hatékony.

Tea elkészítése:
2-3 evőkanál füvet forrázz le 3 deci vízzel, majd hagyd állni negyed órát. Ha langyosra hűlt, akkor idd meg, napi háromszori adagra elosztva. Erős vizelethajtó hatású, így segít a fogyókúra eredményességében, valamint tisztítja a veséket.

Aranyvessző

Az aranyvessző az egyik legjobb hazai vizelethajtó, hólyag- és vesetisztító tea. A növény nagyjából másfél méterre nő meg, és napfényes erdei tisztásokon jelenik meg. Nyár végére aranyszínű virággubái vannak, melyről felismerése igen egyszerű.
A hozzá hasonló hatású növényekhez hasonlítva, sokkal erősebb a vesetisztító szerepe, így akár a vesekő kihajtásában is nagy szerepet játszhat.

Tea elkészítése
A tea elkészítése hasonlít a zsurlóteáéhoz. 2-3 evőkanál növényt forrázz le 3 deci vízzel, és hagyd állni negyed órát. Ebben az adagolásban kiváló vizelethajtó, ha azonban vesekő kihajtására vagy vesegyulladás ellen használnád, az adagolásról mindenképpen kérdezz ki egy szakorvost.

Tipp:

A legkiválóbb hólyag- és vesetisztító teakeverék az alábbi teafüvekből áll össze:

  • Iglicegyökér: 25 g
  • Csalán: 25 g
  • Aranyvessző: 25 g
  • Gyermekláncfű: 25 g

A keverékből 3 evőkanállal tegyél 4 deci forró vízbe, és lefedve hagyd állni 20 percet. Ha kihűlt, akkor szűrd le, és reggel éhgyomorra fogyaszd el. Vízhajtó hatása igen erős, ezért szervezd úgy a napodat, hogy ne okozzon gondot a gyakori vécézés.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!