Nem csak fertőzések miatt alakulhat ki a probléma.

Fülfájás esetén elsősorban a strandolás során begyűjtött fertőzések okoznak problémát, vagy a fokozott fülzsírtermelődés miatti fülzsírdugó kialakulása okoz gondot.

Bármi miatt is jelentkezik a fájdalom, egy biztos: minél gyorsabban szeretnénk elmulasztani, addig is, amíg orvoshoz jutunk.

A fülgyulladás kezelése orvosi feladat

“A fülgyulladás rendszerint erős fájdalommal jár, ami az evést, alvást, és egyéb tevékenységeink végzését is megnehezíti. Nyáron valóban a strandolás, a fülzsírdugó okozza a legtöbb panaszt, emellett a huzatban való tartózkodás, allergiás nátha szövődményei miatt is sokan fordulnak hozzánk” – számolt be tapasztalatairól egy fül-orr-gégész, allergológus. Kezeletlen esetben a fájdalom fokozódik, a fülben szövődmények jelenhetnek meg, és a gyulladás átterjedhet a környező szövetekre is, ezért néhány nap alatt nem múló, vagy erősödő fülfájás esetén fontos az alapos kivizsgálás.

fejfajas

 Mit tegyen, amíg eljut az orvoshoz?

  • A recept nélkül kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények minden háztartásban megtalálhatók, ezeket használjuk az előírt adagolás szerint a fájdalom csillapítására. Arra ügyeljünk, hogy csecsemőknél és kisgyerekeknél az aszpirin életveszélyes állapotot, ún. Reye-szindrómát okozhat, ezért esetükben a gyermekorvos által, az életkoruknak megfelelő fájdalomcsillapító készítményt használjuk.  
  • Melegítsük, vagy hűtsük? A fájdalom kiváltó okától függően mindkét módszer hatásos lehet. Melegítésre például infralámpa használható, ügyeljünk rá, hogy megfelelő távolságban tartsuk és egy alkalom ne tartson tovább 20 percnél.  Ezt naponta több alkalommal is ismételhetjük, úgy mint a hűtést is, amihez gyógyszertárban kapható jégzselét is használhatunk. Ezt ne tegyük közvetlenül a bőrre, egy tiszta konyharuhára helyezzük rá és úgy tegyük a fülre! Ki lehet próbálni, hogy a hideget és a meleget váltogatjuk, valakinél ez hozza meg a várt fájdalomcsillapító hatást.
  • A recept nélkül kapható fülcseppekkel inkább bánjunk óvatosan. Amíg fül-orr-gégész nem vizsgálta át a fület, nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban van például a dobhártya. Amíg az épségéről nem vagyunk meggyőződve, inkább semmit ne csepegtessünk a fülbe, mert többet ártunk vele, mint használunk. 
  • Érdemes finoman átmasszírozni a fül környékét, a nyak és az állkapocs izmait. Ha a környező területekről sugárzik át a fájdalom, akkor ez is jótékony hatású lehet.

Nem csak fertőzések miatt alakulhat ki fülfájás

Fülfájás több okból is jelentkezhet, és az is előfordulhat, hogy a fájdalom forrása valójában nem a fülben keresendő, csak kisugárzik, például egy fogászati probléma miatt. Okozhatja allergiás reakció is, például a hajmosás során használt sampon, tusfürdő vagy a fülbevaló. Ha a víz beszorul a fülbe és onnan hosszabb időn át nem tud távozni, az szintén feszítő érzést okozhat. Búvárkodás során merülésnél, vagy repülésnél a légnyomás változása miatt is jelentkezhet fülfájás. Ez jó esetben a fájdalom többnyire magától elmúlik, azonban ha hosszabb időn át is megmarad, akkor szintén javasolt szakemberhez fordulni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!