Nem találnád ki, hogy mivel árthatsz a legtöbbet!

Francia tudósok vizsgálták, hogy egyes rossz szokás elhagyásával hány évet is nyerhetünk. Nem a dohányzásra, alkoholra, drogra, na meg a sok elektromos eszköz keltette káros sugárzásra koncentráltak - ezeknek a romboló hatása ugyanis mindenki számára egyértelmű. Sokkal inkább arra, hogy hétköznapi szokásaink, napirendünk mennyiben lehet ártalmas. Hány évet veszünk el magunktól, ha egészségtelenül élünk. Érdekes eredményre jutottak!

1,5 ÉV, ha időnként felállunk a székből - Az ideális az lenne, ha napi két órát faragnánk le az üldögélésből. A legtöbb munkahelyen ez sajnos nem megoldható, de óránként legalább egyszer álljunk fel, nyújtózkodjunk egyet és mozgassuk meg a lábizmainkat. Otthon pedig ne huppanjunk le a fotelba a TV előtt, inkább menjünk el sétálni egyet.

5 ÉV, ha eltüntetjük a hasi zsírt - Az elhízás legveszélyesebb következménye a hasban, a belső szervek között kialakuló zsírtömeg. Ez megváltoztatja az anyagcserét, s hosszú távon keringési- és szívpanaszokhoz vezet. Ha derékbőségünk meghaladja a 70 cm-t, minden plusz 5 centi 17%-kal rövidíti meg az életet. A maximális még elfogadható haskörfogat férfiaknál 102, nőknél 88 cm.

3 ÉV, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk - Napi ötszöri közepes adag (80-100 gr) gyümölcs- és zöldségfogyasztás lenne az ideális. Rostot és vitaminokat viszünk be így a szervezetbe, s ha ezekkel lakunk jól, kevesebb hely marad a zsíros, sós ételeknek. Ha nem  bírunk megenni napi fél kilónyi nyers ételt, próbálkozzunk ennek felével: már ez is másfél évet ad a várható élettartamunkhoz.

5-10 év, ha óvatosan napozunk -  A káros ultraibolya sugarak okozzák a bőrrákok 70%-át. Használjunk minél magasabb faktorú naptejet (30-50, bőrtípustól függően) és nyaranta déltől du. 4 óráig kerüljük a napozást.

3 ÉV, ha napi 15 percet gyalogolunk - Az ülő életmódot folytatóknál ez különösen fontos. A legjobb gyaloglási tempó az, ahol még nem vagyunk kifulladva, de már nem tudnánk beszélgetni valakivel menet közben.

5 ÉV - ha naponta legalább 6 órát alszunk -  A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlen a pihentető alvás. Éjszakánként 6 óra lenne az ideális, ennél kevesebb már káros. Az aluszékonyság sem jó, ne aludjunk 9 óránál többet, ha jó formában akarunk maradni. A horkolók pedig keressék fel a háziorvosukat: lehetséges, hogy alvási apnoétól szenvednek, ami agykárosító hatású.

6,2 ÉV, ha eljárunk kocogni -  A rendszeres futás (heti 1-1.5 óra) jót tesz a szívnek, csökkenti a magas vérnyomást, stabilizálja a vércukor- és vérzsír-szintet. Ugyanakkor az agynak is hasznos: olyan védőmolekulák alakulnak ki, melyek jótékonyan befolyásolják az idegsejtek működését. Egy kis futás után egy keresztrejtvény, s elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk legfontosabb szervünk egészségéért.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!